Grote kuis

Grote Kuis

Huishoudhulpen in de dienstencheque-sector komen vooral in contact met klanten en hun werkgever, maar amper met hun collega’s. Dit zorgt ervoor dat zij nauwelijks op de hoogte zijn van hun rechten. Omdat ze voelen dat ze daarin alleen staan, kunnen ze hun rechten ook moeilijk opeisen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de dienstencheque-sector een zeer precaire sector is. 

Om de vakbondsvertegenwoordigers, of wie het wil worden, te helpen in deze moeilijke situatie heeft Welkom vzw, de diversiteitswerking van het Vlaams ABVV, een lerend netwerk met 10 vakbondsvertegenwoordigers opgestart. Hiervoor wordt natuurlijk nauw samengewerkt met de vakbond van de huishoudhulpen AC Dienstencheques. Ook Vorming & Actie werd bij het project betrokken gezien onze uitgebreide ervaring met krachtgericht werken, samenwerkend leren en politiserend werken. 

We willen de deelnemers van het lerend netwerk nieuwe digitale tools leren ontdekken, zoals sociale media. Dat helpt om vrouwen tewerkgesteld in de dienstenchequesector te groeperen en te informeren, uit hun isolement te halen en te politiseren. De werkvormen worden dan achteraf verder verspreid onder vakbondsvertegenwoordigers. Met dit project willen: 

  • we sociaal isolement doorbreken en zorgen voor een gevoel van verbondenheid met andere militanten, als een vorm van collegiale steun. 
  • Het houdt rekening met de aanwezige diversiteit en benut deze optimaal.  Werken in een dergelijke context van diversiteit is competentie-verhogend. 
  • Het maakt een snelle verspreiding van praktijkervaring, kennis, inzichten mogelijk.   

Bijgestaan door een stuurgroep met relevante partners gaan we op zoek naar nieuwe insteken, naar expertise vanuit verschillende kruispunten en over de sectoren heen. Dat houdt ons scherp. Hiermee zorgen we ook voor nieuwe verbindingen en samenwerkingen met partners uit de academische sector, vrouwenbewegingen en de vakbond. Die moeten mee zorgen voor een output die een duurzame impact heeft en op lange termijn voordelig is voor vrouwen tewerkgesteld in de dienstensector. We kiezen er bewust voor om hokjes te doorbreken en bondgenootschappen aan te gaan. 

De leden zijn: Diversiteitswerking Vlaams ABVV, Vorming & Acties vzw (Vlaams ABVV), Algemene Centrale ABVV, VUB (Onderzoeksgroep Interface Demography), Departement gendermainstreaming ABVV (federaal), Furia vzw, Ella vzw en Rebelle.